Food Drive for The Needy in Vietnam Fundraising 2021

Chương trình cứu trợ lương thực cho trẻ mồ côi, người già, người miền quê gặp khó khăn vì tình hình phong toả ở Việt Nam. Trong tình trạng kinh tế ngưng đọng vì VN đang phong toả để chống dịch COVID-19, trẻ mồ côi, người già yếu, người nghèo ở vùng xôi vùng xa bị thiếu hụt lương thực, thuốc men, nhu yếu phẩm… Sự khó khăn này đã kéo dài hơn một năm, và hiện nay tình trạng rất gian khổ. Nhiều trẻ em mồ côi vì đói bụng nên không có sức đi bộ tới trường, có lúc phải nghỉ học ở nhà. Các cụ già đau yếu không có điều kiện mua thuốc men chữa trị, lại càng suy dinh dưỡng vì không có cái để ăn. Những người nghèo lại trở nên ngặt hơn vì không có điều kiện để sinh nhai..

SAP-VN đang tiến hành một đợt cứu trợ lương thực trong tháng này. Chúng tôi chủ yếu sẽ giúp đỡ cung cấp gạo, nhu yếu phẩm, và hỗ trợ tiền mua thuốc ($15/phần). Với tinh thần tương thân tương ái, lá lành đùm lá rách, SAP-VN mong mỏi các nhà hảo tâm sẽ cùng chung tay với SAP-VN trong đợt cứu trợ này để giúp những người kém may mắn vượt qua giai đoạn khốn khó hiện nay.

———-

The Food Relief Program provides food for orphans, the elderly, and rural areas in Vietnam, a country currently battling a pandemic. The people of Vietnam are currently under lockdown and quarantine while trying desperately to contain the spread of COVID-19.

Vietnam is in a state of economic stagnation because the country is struggling with the pandemic. Orphans, the elderly, and the poor in remote, isolated areas are lacking food, medicine, and necessities. This struggle has lasted for over a year. Currently, the situation is getting worse. Many orphans are weak due to hunger and unable to attend school. The elderly are sick without proper medication and severely malnourished with an inadequate daily food supply. The poor struggle because they do not have the resources to earn a decent living.

SAP-VN is conducting a food relief campaign this June. The relief provides assistance with rice supply, necessities, and cash to purchase medication ($15/portion). The Vietnamese slogan, which has a similar meaning to the translation as “the fortunate protect the less fortunate.” We hope that sponsors and benefactors can combine resources with SAP-VN in assisting the less fortunate while overcoming this difficult period.

For more information about our COVID-19 relief activities or how you can help, please read COVID-19 Relief Projects in USA and Vietnam.

UPDATE: August 2021 (Food Relief Surge)

COVID-19 Food Relief Surge in June-August 2021 Bình Tân, Bình Chánh, Hóc Môn, Bình Dương, Khánh Hòa, Thu Duc, Ha Noi Over 50,000 people helped 

UPDATE: JUNE 18, 2021 (Food Drive for the Needy in VN)

Thank you everyone who has donated to Food Drive for the Needy in Vietnam!!! Each and every donation helps feed the hungry, save the community. Join our fight to Feed the Needy in Vietnam ❤️!!

SAP-VN Covid-19 Relief last year have had a multitude of successes. We dedicated $67,000 to the relief effort and was able to help 4,244 people, 18 orphanages, 2 nursing homes, and old/poor people from 25 villages Gia Lai, Dak Lak, KomTum, Phu Yen, Binh Dinh, Khanh Hoa, Quang Nam… Help us reach our goal of helping even more people than last year by giving whatever you can to help the less fortunate people in Vietnam.We are excited to announce our plan to distribute the funds from the Food Drive for The Needy in Vietnam Fundraising with all of you.

 • The Food Drive Fundraising will end this Sunday 6/27/2021. Let’s make the difference together and help us to help the less privileged in Vietnam.
 • We plan to distribute 2000 food assistances at 38 locations in Khanh Hoa, Binh Dinh and the central highland.
 • This food assistances will be given to 987 orphans and disable children, 389 person in the nursing home, 102 person with blindness, and more than 500 poor villagers.
 • The total value of food assistance is $34,789 which includes $13,400 from Facebook Fundraising (until this moment), and the rest is from SAP-VN Covid 19 Relief Funds.
 • The distribution will be started next week 6/29/2021.
 • We are incredibly thankful for all donors from all over the world that helped us raised >$13,000 to help the less privileged in Vietnam. Even during a pandemic, you reached into the depths of your heart to care for those in need, and it’s made a difference!

UPDATE: JULY 1, 2021 (Food Drive for the Needy in VN)

Ngày 7/1, đại diện SAP-VN ở Việt Nam cùng các tình nguyện viên tại địa phương đã trao gửi 250 phần cơm cho người nghèo bị cách ly ở bệnh viện tỉnh Phú Yên. Những người bệnh nhân này và gia đình họ không may bị kẹt tại đây vì bệnh viện bị cách ly do dịch COVID-19. Họ rất hoang mang, thiếu thốn tiền bạc lẫn thức ăn. Nhận được sự giúp đỡ của SAP-VN, mọi người rất cảm kích trước phần cơm thực tế, ấm áp tình người trong lúc họ gặp khó khăn.

Chúng tôi sẽ cố gắng giúp đỡ thêm 200 phần ăn (trị giá khoảng $500) cho một địa phương bị cách ly khác trong vài ngày tới.

Thêm một tin vui nữa là chương trình phát 2000 phần gạo và thực phẩm cho trại trẻ mồ côi và người dân nghèo đã bắt đầu. SAP-VN sẽ cập nhật cụ thể sau khi nhận được thông tin từ Việt Nam.

Ngoài số tiền đóng góp gây quỹ trên Facebook, chúng tôi còn nhận được $3300 từ chị Princess Linda, TD Vuong và BS Nhuận. Tổng cộng đóng góp của các nhà hảo tâm cho chương trình Food Assistance for VN là $17,300, cùng với quỹ COVID-19 relief của SAPVN, chúng tôi dự kiến chi phí cho chuyến đi phát thực phẩm này là $38,000. Nếu có thêm ngân quỹ hay đóng góp khác từ các nhà hảo tâm, chúng tôi sẽ chọn thêm địa điểm để phân phát thực phẩm, tặng gạo cho nhiều người hơn.

———-

SAP-VN would like to give everyone the updates on the Food Drive for the Needy in Vietnam:

On July 1st, SAP-VN’s representative in Vietnam together with the volunteers in Phu Yen delivered 250 meals to the poor who are isolated in Phu Yen’s hospital. These patients and their families are extremely thankful for the nutritious meals, our little contribution to them make their world healthy and happy. We will try to support another 200 meals to the other locked down village next week.

Also the program to distribute 2000 rice and food packages to the orphanages and the poor is starting, we will update more information on Facebook soon.

In addition to the donations from Facebook’s fundraising, we also received $3300 from Princess Linda (Malinda Chau), TD Vuong, and Dr. Nhuan. The amount that we received from the Fundraising is $17,300 together with the Covid-19 relief fund from SAP-VN, we plan to use $38,000 for this program. The more donations we will receive, the more less privileged people we can help.

Thank you again for everything you all have done for the unfortunate during these times. We hope you and your family have a safe and healthy Fourth of July weekend!

UPDATE: JULY 2, 2021 (Food Drive for the Needy in VN)

Ngày đầu của chuyến đi, chúng tôi đến phát thực phẩm tại cô nhi viện Lục Hòa, Linh Ân… và hơn 200 phần cho người già neo đơn tại Lâm Hà và Đạo Long.
Người dân rất cảm kích và vui mừng khi nhận được lương thực trong lúc đại dịch này. Họ ngạc nhiên khi gặp chúng tôi vì việc đi lại rất khó khăn, không có ai cho donations trong lúc cách ly.

Cô nhi viện không cần gạo nhiều, nhưng họ thiếu sữa cho em bé. Sữa hơi mắc, lại cần phải có tiền mặt nên chúng tôi để lại một số tiền mặt để soeur và sư cô mua sữa và thứ cần thiết cho em bé.

Người địa phương cho biết có 400 bệnh nhân tâm thần ở bệnh viện gần đó cũng có hoàn cảnh khó khăn. Họ xin chúng tôi ủng hộ giúp đỡ nấu cho mỗi bệnh nhân một phần cơm. Chúng tôi ủng hộ $500 để họ đi mua thức ăn. Một phần cơm $1 đạm bạc nhưng họ rất quý và cảm ơn các nhà hảo tâm.

Vì tình hình bệnh dịch và cách ly xã hội không cho phép người dân được tập trung nên chúng tôi chỉ ghi nhận một vài hình ảnh nhận quà để gởi đến quý vị.

———-

On July 2nd, we distributed food packages at Luc Hoa and Linh An orphanages, more than 200 food packages for elder orphans in Lam Ha and Dao Long.

Because of the lockdown, getting in and out of these villages is becoming extremely difficult. They were very surprised and thankful when they received these meaningful donations.

One area where donations would be helpful is helping the orphanages purchase milk for the orphans. Milk is very expensive, and we decided to leave cash to soeur and nuns to buy milk and other necessities for the orphans.

The locals also let us know there are 400 patients in the psychiatric hospital nearby are also in need. We donated $500 for them to buy food, with the $1 meal, many who are struggling during the pandemic can survive through the day.

These are some pictures we got from the trip, because of the lockdown and social distancing, we are limited on taking pictures.

UPDATE: JULY 3, 2021 (Food Drive for the Needy in VN)

Chúng tôi đến thăm cơ sở mồ côi Tín Khác, Xuân Quang, Hy vọng1&2, Lục Hòa…, trường khiếm thính Ánh Sao, nhà dưỡng lão ở Lộc Thanh…

Các em ở cơ sở mồ côi rất mừng khi có người đến thăm vì đã lâu rồi các em không thấy “người lạ” ghé qua. Các em nhỏ cỡ một hai tuổi được ẵm lên chụp hình không chịu đi xuống, em muốn được ẵm lâu thêm chút nữa và sợ bé khác dành chỗ. Đợi các em lớn hơn tới ẵm, chúng tôi mới rời tay được. Với tình trạng như vậy, họ nói kiếm miếng ăn hàng ngày đã khó, sau đó còn phải lo cho tụi nhỏ đi học tháng sau. Tiền mua sách vở cho mấy em mồ côi và học sinh nghèo trong vùng thật khó mà có được.

Thời buổi đại dịch, chúng tôi phát lương thực cho người nghèo phải âm thầm kín đáo và thực hiện giữ khoảng cách để họ không bị nguy hiểm. Từ sáng đến tối, lác đác một vài người đến lãnh quà. Chúng tôi phải chia giờ đến lấy để người ta không tập trung quá 10 người. Nếu đông người tụ tập, chỗ phát quà có thể bị phạt vài chục triệu đồng. Chúng tôi không loan báo phát quà vì nhà nghèo rất nhiều, họ có thể đến hỏi mà mình không có đủ để cho thì tội nghiệp họ. Chúng tôi cũng rất may mắn gặp được những người tình nguyện viên ở địa phương, họ đi xe đến từng nhà của mấy ông bà cụ neo đơn, báo tin cho họ đi lấy gạo. Ông, bà cụ nào còn khỏe thì để gạo trên xe đạp rồi đẩy về. Người nào yếu quá, đi không được thì có người giúp đỡ đem gạo đến tận nhà.

Ở vùng này, họ trồng trái bơ (avocado) làm nông sản chính. Trái bơ đang tới mùa gặt hái, nhưng không ai mua, lại không chở đi bán ở đâu được. Một bao gạo, một thùng mì gói thôi cũng rất đáng quý. Ai cũng ngạc nhiên khi biết mình được nhận gạo. Họ để lại lời cảm ơn cho ân nhân với nét vui mừng trong ánh mắt.

Trong ba ngày chúng tôi đã đến 11 địa điểm, giúp hơn 250 em mồ côi và khuyết tật, 226 người già neo đơn , bệnh nhân tâm thần , bệnh nhân khiếm thính, 200 phần cho gia đình nghèo, và 400 phần ăn cho bệnh nhân đã thực hiện được ở hai vùng núi tây nam Khánh Hòa.

SAP-VN xin thay mặt cho những bé mồ côi, khuyết tật, người nghèo, người già neo đơn ở các vùng quê Việt Nam gửi lời cám ơn tới các nhà hảo tâm đã chung tay ủng hộ, giúp đỡ họ trước hoàn cảnh khó khăn.

———-

Sap-vn’s representatives visited Tin Khac, Xuan Quang, Luc Hoa, Hy Vong 1&2 orphanages, school for the deaf Anh Sao, and a nursing home in Loc Thanh.

The orphans were so happy when people visited them. The kids wanted us to hold them, take pictures, and didn’t want us to leave. For the orphanages, it’s not only having enough food to feed the orphans is difficult, but also the kids need a lot of supplies since start school soon.

During this pandemic time, we have to be extra careful, practice social distancing while distributing the food packages for everyone. We have to limit it to 10 people that can come to pick up the donation at one time. Those who’s gatherings are in violation of the regulations can face a fine in the range of several million vietnamdong. We don’t want to make a big announcement because there are more poor people than the numbers of food packages that we can distribute. We are very lucky to have help of local volunteers. They came to every elder orphan’s house to let them know about the donations. Some of the elderly are still healthy enough that can carry the rice on their bicycles and bring it home. However for the ones who are weaker the donations will be delivered to their door.

Avocado is the main agricultural product of this village. Avocados are in season, but the people cannot sell them anywhere, or no one wants to buy them. Instead, a bag of rice or a box of instant noodles is very helpful for them. Everyone in the village was very surprise to know that they will receive rice, and they looked really happy and were very appreciative.

In three days, we visited 11 locations, helped more than 250 orphans and disabled children, 226 elder orphans, mental health patients, deaf patients, distributed 200 food packages for poor families, and distributed 400 meals for patients in the mountainous areas Southwest of Khanh Hoa.

On behalf of the underprivileged people in Vietnam, SAP-VN would like to say thank you to the donors who have joined us to support and help these people during this difficult time.

UPDATE: JULY 17, 2021 (Food Drive for the Needy in VN)

Chuyến xe chở 12 tấn rau củ quả hỗ trợ bà con Saigon.

Ngày 7/17, chúng tôi được phép tổ chức một chuyến xe tải, chở 12 tấn rau củ tươi từ Lâm Đồng về hỗ trợ bà con ở quận 8, quận 6 tại Saigon. Hiện nay, sự thiếu thốn về thực phẩm tươi ở Saigon rất trầm trọng vì tình trạng cách ly, phong toả do dịch bệnh COVID-19 tăng cao. Ở Lâm Đồng, các thiện nguyện viên muốn chia sẻ hoạn nạn với những người dân nghèo, họ đã không ngại khó khăn làm việc ngày đêm đi thu mua, khuân vác 12 tấn rau củ lên xe. Anh tài xế xe còn sẵn sàng chịu bị cách ly 21 ngày để đem thực phẩm qua các tỉnh có dịch Covid. Các bạn ở Saigon thay phiên nhau chia rau củ tươi thành từng phần nhỏ, rồi vận chuyển thức ăn bằng xe đạp, xe máy tới các khu cách ly.

Chỉ một xe tải với 12 tấn rau, nhưng nhờ sự chung sức, đồng lòng của mấy chục người mới đem được thức ăn đến người dân nghèo, thật không có gì đáng quý và đẹp đẽ hơn tinh thần lá lành đùm lá rách, sẵn sàng chia sẻ khó khăn, hoạn nạn trong thời điểm này.
Chúng tôi đang tìm cách gửi về Saigon thêm một chuyến xe rau củ quả nữa, 12 tấn rau xanh trị giá $2000 có thể phân phát được tới 1000 phần cho bà con ở Saigon. Hy vọng chúng tôi được khởi hành càng sớm càng tốt.

———-

On 7/17, SAP-VN organize a trip, carrying fresh vegetables from Lam Dong to support people quarantined in District 8 and District 6 in Saigon because of a shortage of fresh food. Our volunteers in Lam Dong worked day and night to collect and pack the fresh produce to help the poor who are suffering due to COVID-19. The driver was willing to endure 21 days in quarantine after delivering food to help these people in lock-down in these provinces. The other volunteers in Saigon took turns to pack and deliver fresh vegetables by bicycle/motorbike to each of the quarantine locations.

There is nothing more beautiful than the spirit of sharing in this difficult time.

We are looking forward to organize another trip with 12 tons of fresh vegetables ($2000) which can be distributed to 1000 people in Saigon.

UPDATE: JULY 20, 2021 (Food Assistance: Ba xe rau củ cho Saigon)

SAP-VN rất vui mừng được báo cáo cho quý vị là chúng tôi đã tổ chức được 3 xe tải với 15 tấn rau củ quả viện trợ cho Saigon. Hiện tại xe đang trên đường đi về thành phố.

Sự đóng góp và tinh thần tương thân tương ái giúp đỡ Saigon của thiện nguyện viên ở địa phương đã đóng góp phần lớn công lao trong chuyến đi này. Những người tình nguyện ở thôn Hòa Lạc đi ra rẫy từ mờ sáng để hái rau bẻ củ, sắp vào bao. Chúng tôi phải thu hoạch nhiều loại rau khác nhau để người nhận có thể thay đổi các loại thực phẩm khác nhau, sẽ đỡ ngán. Mấy nhà nông ủng hộ Saigon bằng cách nửa bán nửa cho, có gia đình còn ủng hộ toàn bộ rau trong rẫy. Anh em trong thôn hì hục vác bao rau củ từ trong đồng lên xe tải. Được giúp sức từ nhiều nguồn lực, nhiều người, chúng tôi dự định một xe tải rau cho Saigon ấy thế mà bây giờ đã trở thành 3 xe.

Các tình nguyện viên ở Saigon sẽ nhận và phân phát rau củ cho người nghèo, tuân thủ theo phương thức giãn cách của nhà nước. Chính vì vậy, có thể chúng tôi cần một hai ngày mới phân phát hết 15 tấn rau.

Cảm ơn các nhà tài trợ cho chương trình Food assistance. Sự tương trợ và nhân ái của quý vị đã giúp đỡ cho đồng bào VN trong lúc hoạn nạn này.

———-

We are excited to announce that we have been able to organize 3 trucks, with 15 tons of fresh vegetables to support the people in Saigon.

The volunteers in Hoa Lac started working in the early morning to prepare and pack variety of vegetables. Some farmers supported the needy by selling the vegetables at half price, some families even donated a whole field of vegetables. We originally planned to have one vegetable truck to support people in Saigon, but with the help of many resources and people, we now have 3 trucks on the way.

The volunteers in Saigon will distribute the vegetables to the poor while following the social distancing guidelines. Therefore, it may take us couple days or more to distribute all 15 tons.

Thank you to all of the donors for your support for the Food Assistance Program. Your generosity and kindness have helped many poor people in Vietnam during this difficult time.

UPDATE: JULY 22, 2021 (Food Drive for the Needy in Vietnam)

Hội SAP-VN thay mặt những em mồ côi, người già và người nghèo ở những vùng xa xôi hẻo lánh của miền Trung Việt Nam, xin chân thành cảm ơn các nhà hảo tâm đã góp sức cứu trợ những bao gạo, những thùng sữa em bé trong lúc hoạn nạn bị ảnh hưởng bởi dịch Covid ở VN. Chính nhờ các bạn giúp đỡ nhanh chóng, kịp thời và nhiệt tình đã giúp chúng tôi đem thực phẩm đến cho nghèo trước khi Saigon phong tỏa. Gạo, nước tương, sữa em bé… là những món quà rất quý báu. Họ rất cảm kích sự quan tâm của những nhà hảo tâm, họ muốn gửi những lời cảm ơn chân thành, sự cảm kích đó còn toát lên qua những giọt nước mắt vui mừng khi họ bước tới nhận đồ.

Sự đóng góp của quý vị và sự hỗ trợ từ SAPVN đã giúp chúng tôi hoàn thành việc cứu trợ thực phẩm cho người nghèo, cụ thể chúng tôi đã phân phát như sau.

 1. Giúp đỡ 951 trẻ em mồ côi và tật nguyền nhu yếu phẩm, sữa, gạo, kem đánh răng, xà phòng … rất đáng tiếc là thiếu bánh kẹo. Có em viết thư nhắn gửi “chú nhớ mua bánh cho tụi con”
 2. Giúp đỡ 321 người già đơn thân trong chùa, nhà dưỡng lão. Chúng tôi cho một ít gạo nhưng cho tiền mặt để họ mua thuốc uống hay chai dầu gió. Thuốc đối với họ là cần thiết hơn.
 3. Phát gạo và nhu yếu phẩm cho 1005 gia đình nghèo.
 4. Hỗ trợ xuất ăn cho 450 người bị cách ly ở Phú Yên và 400 bệnh nhân tâm thần ở Lâm Đồng.
 5. Hỗ trợ Sài Gòn 4 xe tải, 20 tấn rau củ quả cho những người dân bị phong toả ở Saigon.

Tổng số tiền chúng tôi đã chi tiêu để mua quà, nhu yếu phẩm là $38,026, trong đó có $17,300 đóng góp từ các những nhà hảo tâm và $20,726 của SAPVN trích ra trong quỹ Covid19 relief fund.

Kỳ cứu trợ này được may mắn suôn sẻ đều nhờ các tình nguyện viên nhanh chân lẹ tay, chạy mua đồ, lên kế hoạch trước khi các tỉnh bị phong toả. Các bạn và SAPVN đã chung tay đem lại niềm vui, tránh được cái đói cho nhiều người nghèo và trẻ thơ. Hy vọng việc từ thiện này cũng đem lại một cảm giác, một niềm vui đầy ý nghĩa đến với bạn.

———-

On behalf of the orphans, the elderly, and the poor living in rural areas of Central Vietnam, SAP-VN would like to sincerely thank all of the donors who have contributed to the “7/22 Food Drive For the Needy in Vietnam” program, helping those who have been affected by the COVID-19 epidemic in Vietnam. Because of your quick actions and enthusiasm, those donations helped us bring food to the poor before Saigon locked down. Food supplies such as rice, soy sauce, and milk, are very important for the poor and needy children. They are very much appreciative of your generosity, and that appreciation is expressed through their tears of joy when they received the goods bought with your donations.

Your contribution and support from SAP-VN have helped us to complete the food relief for the poor, we have distributed as follows.

 1. Helping 951 orphans and disabled children with necessities such as milk, rice, toothpaste, soap. In addition, there is an unfortunate shortage of candies and cookies as well. One kid sent a special message to us asking if we “could please bring [them] some candy next time.”
 2. We helped 321 elder orphans living in pagodas and nursing homes. We were able to supply them with some rice and cash to buy medicine. For them, medicine is more necessary.
 3. We also distributed rice and necessities to 1005 poor families.
 4. We distributed 450 meals for isolated people in Phu Yen, and 400 meals for psychiatric patients in Lam Dong.
 5. We supported Saigon with 4 trucks, totally 20 tons of fruits and vegetables for people who are under locked down in Saigon.

The total amount we have spent to buy food and necessities is $38,026, which includes $17,300.00 in donations from the 7/22 Food Drive, and $20,726 from SAP-VN Covid-19 relief fund.

We were lucky that the Food Drive went smoothly, and want to thank the volunteers who were able to quickly buy all the needed food and supplies that we needed before the provinces were locked down. With your generosity and SAP-VN, together we have brought joy and have fed the hungry in Vietnam. We hope this Food Drive will also brings a meaningful joy to you as it has to us and those that we have served.

[/column_2]

UPDATE: AUGUST 3, 2021 (Food Drive for the Needy in Vietnam)

530 phần thực phẩm trở thành 700+ phần

Chúng tôi đã đưa 530 phần thực phẩm cho các gia đình bị phong tỏa ở hơn 20 chỗ phía bắc thành phố Nha Trang. Vì không được chuyên chở nhiều nên mỗi nơi chỉ 20 hay 30 phần cho những gia đình đang bị hết lương thực mà thôi. Nhưng khi đến nơi, số gia đình đã hết cái ăn quá nhiều. Họ tự chia thực phẩm, mua thêm để cho bà con ai cũng có một ít gạo cho qua cơn đói.

Thật khó diễn tả bằng lời hoàn cảnh khó khăn của người nghèo Việt Nam trong lúc này. Chúng tôi chuyển đến đến quý vị lá thư cầu cứu hổ trợ thêm của người tình nguyện viên đi phát quà. Hy vọng quý vị cảm giác được hoàn cảnh thiếu ăn của họ. Nếu ai có thể dịch lá thư này qua tiếng Anh , xin để lại trong phần

Thay mặt người nghèo ở vn ,xin cảm ơn sự hỗ trợ của quý vị trong việc Food drive for the Needy 2.

———-

530 servings of food becomes 700+ servings.

We have delivered 530 portions of food to families under lockdown in more than 20 places north of Nha Trang city. Because there is not much transportation, only 20 or 30 portions are given to families who are running out of food. But when they got there, the number of families had already run out of food. They divide food by themselves, buy more so that everyone can have some rice to overcome hunger.

It is difficult to describe in words the difficult situation of the poor in Vietnam at this time. We forward to you a letter asking for more help from a volunteer delivering gifts. Hope you can sense their poverty situation. If anyone can translate this letter into English, please leave it in the

On behalf of the poor in Vietnam, thank you for your support in Food drive for the Needy 2.

UPDATE: AUGUST 31, 2021 (Food Drive for the Needy in Vietnam)

Hội SAP-VN tổng kết chương trình cứu trợ thực phẩm Đợt 2 cho các nạn nhân đang bị đói kém trong các vùng bị phong tỏa tại Saigon và Khánh Hòa cho đến ngày 31/8.
 1. Giúp đỡ 2426 phần thực phẩm gồm 5kg gạo và nhu yếu phẩm cho các gia đình tại các vùng phong tỏa của Ninh Sơn , Ninh Thượng, Đầm Môn, Hòn Rớ , Diên Tân, Khánh Vĩnh, Buôn Đung… của tỉnh Khánh Hòa.
 2. Ủng hộ 15 xe tải rau củ quả về Saigon. Tổng cộng gần 250 tấn rau củ quả được phân cho người lao động nghèo ở các quận 12, Bình Chánh, Bình Tân, Nhà Bè, quận 7…. Một phần rau củ quả được đem đến các bếp 0 đồng, đến các chùa cung cấp phần ăn miễn phí cho người vô gia cư, thất nghiệp. Ước tính khoảng 15,000+ phần được phân phát cho các gia đình có khó khăn, thiếu gạo và thức ăn.
 3. Hợp tác với chùa Phước Thọ cung cấp 16000 phần ăn cho người dân đang bị cách ly ở Ninh Phụng, người nghèo đói trong vùng phong tỏa.
Tổng giá trị gói quà là $27,174. Trong đó, đóng góp của các bạn qua Facebook fundraising là $16,973 , và phần còn lại $10,201 là của SAPVN Covid19 relief fund.

Thay mặt những nạn nhân trong vùng bị phong tỏa, những người trong không có đủ ăn trong các xóm trọ, khu lao động, làng quê hẻo lánh, cám ơn các bạn đã ủng hộ phần cơm gạo quý giá trong tháng ngày dịch bệnh hoành hành ở Saigon và các tỉnh thành.

Lúc này, sự ủng hộ của các bạn quý quá hơn bao giờ hết. Xin thành thật cảm ơn lòng hảo tâm và sự ủng hộ của các bạn.

———-

SAP-VN Association summarizes the second phase of food relief program for victims of hunger in the blocked areas in Saigon and Khanh Hoa until August 31.

 1. Helped 2426 food portions including 5kg of rice and necessities for families in the blocked areas of Ninh Son, Ninh Thuong, Dam Mon, Hon Ro, Dien Tan, Khanh Vinh, Buon Dung… of Khanh Hoa province.
 2. Support 15 trucks of vegetables and fruits to Saigon. A total of nearly 250 tons of vegetables and fruits were distributed to poor workers in districts 12, Binh Chanh, Binh Tan, Nha Be, district 7…. A portion of vegetables and fruits were brought to the kitchens for 0 dong, to the shops. The temple provides free meals to the homeless and unemployed. An estimated 15,000+ portions were distributed to families in need, lacking rice and food.
 3. Cooperating with Phuoc Tho pagoda to provide 16,000 meals for people who are isolated in Ninh Phung, the poor in the blockade area.

The total value of the gift wrapping is $27,174. In which, your contribution via Facebook fundraising is $16,973, and the rest $10,201 is from SAPVN Covid19 relief fund.

On behalf of the victims in the blockaded area, those who do not have enough to eat in the inn, working quarters, remote villages, thank you for supporting the precious rice in the days of the pandemic. operating in Saigon and other provinces.

At this time, your support is more precious than ever. Thank you very much for your kindness and support.

As many of you know, due to the rapid spread of the COVID-19 pandemic throughout the world, SAP-VN had to make the difficult decision to postpone our Viet Nam 2020 Mobile Care Mission to July of 2021. Since early March, Viet Nam as a country, also has a mandatory “Shelter-In-Place” order, thus making it very difficult for local orphanages and nursing homes to receive much needed local donations. This order has also halted SAP-VN’s many activities such as VN Smile, Bicycle Donations, and Orthopedic surgeries, in additional to Mobile Care. Therefore, SAP-VN has decided to divert some of the funds for this year’s programs to help with Emergency Relief efforts in Viet Nam. To that end, our Viet Nam associates and volunteers, along with our U.S. Director of Vietnamese Programs, have identified several organizations such as orphanages, nursing homes, mental institutions, and kidney dialysis center for the indigent, to send much-needed aids. The funds went to purchase life-saving provisions such as rice, ramen, fish sauce, etc. During this time of great needs, we will continue to work with our Viet Nam counterparts to bring crucial aids to help alleviate the suffering of those who are most at risk in our native land. For more information about our COVID-19 relief activities or how you can help, please read COVID-19 Relief Projects in USA and Vietnam.

As our country and communities struggle to overcome the havoc wreaked by the COVID-19 pandemic, SAP-VN will strive to assist those in need in any capacity which we are able. We are heartened by the overwhelming support from our volunteers and our generous donors during these difficult times. We call on ALL to continue our efforts and Together We WILL Make a Difference.

Covid-19 Disaster Relief from March to August 2020  Lâm Đồng, Cần Thơ, Bến Tre, Khánh Hòa, Quảng Nam, Củ Chi, Long An, Bình Thuận, Ban Mê Thuột, Dak Lak, Dak Nông, Kon Tum, Qui Nhơn, Quang Ngãi, Đà Nãng  Provides emergency food packages ($23 each) for 4244 people in orphanages, nursing homes, and remote villages. 
Covid-19 Disaster Relief from April to July 2020  Lâm Đồng, Khánh Hòa, Quảng Nam, Long An, Bình Thuận, Ban Mê Thuột, Dak Lak, Dak Nông, Kon Tum, Qui Nhơn, Quang Ngãi, Đà Nãng Provides emergency food packages for over 4,000 people in orphanages, nursing homes, and remote villages.


Ben Tre – Lang tre em SOS

Cần Thơ -Vĩnh Long

Khánh Hòa

Lam Dong – Madaguoi

How You Can Help

Feel free to donate any amount to provide food to orphanages. Anything helps! We are thankful for any donation!

[/column_1]